Een beruchte afwijking van de elleboog is het “medial compartment syndrome”. Bij patiënten met deze aandoening is het kraakbeen aan de binnenkant (mediaal) van het ellebooggewricht helemaal verdwenen. Hierdoor glijden het opperarmbeen en de ellepijp niet goed meer over elkaar, er is bot-op-bot contact. Het gevolg is een continue irritatie van het gewricht wat zorgt voor een chronische ontsteking, pijn en artrose. Vaak komt dit doordat het ellebooggewricht niet goed in elkaar past, we noemen dit incongruentie. Niet in alle gevallen echter is de oorzaak even duidelijk.

Het medial compartment syndrome kan vermoed worden op een röntgenfoto of na het maken van een CT scan. Via een kijkoperatie kan de afwijking definitief worden vastgesteld.  

paul-operatie-bol

Sinds enkele jaren is er de PAUL methode, deze wordt ook bij de Tweede Lijn uitgevoerd. PAUL staat voor Proximal Abducting ULnar osteotomie). Deze operatie verandert de stand van de ellepijp waardoor de binnenkant van de elleboog ontlast wordt. De ellepijp wordt hierbij enkele centimeters onder het gewricht doorgezaagd en in een nieuwe positie met een speciale plaat en schroeven vastgezet. Niet elke hond komt voor een PAUL methode in aanmerking, de hond mag hiervoor niet te oud zijn of te veel artrose hebben bijvoorbeeld. De meeste patiënten verbeteren na een PAUL operatie, het kan echter enkele maanden duren voordat dit resultaat duidelijk waarneembaar is.

PAUL RX      paul-2-2